Wat is Cognitieve gedragstherapie (CGT)?
De effectiviteit van CGT is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen kort. Het gaat vooral over moeilijkheden die nu spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan. Cognitieve therapie gaat vooral over de invloed van het denken op hoe mensen zich voelen en wat zij doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in het leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg. Mensen met een depressie zijn bijvoorbeeld sneller geneigd dan anderen te denken dat zij mislukt zijn in het leven, of dat anderen het niet goed met hen voor hebben.
In CGT ligt de nadruk op het onderzoeken en bijstellen van die negatieve denkwijze: storende gedachten (congnities) ombuigen naar meer helpende gedachten, om emotionele problemen beter te kunnen hanteren. Ook het gedrag is onderwerp van het gesprek: hoe iemand handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. Wie geneigd is om uit angst bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal zijn angst vaak eerder versterken dan verminderen. Wie niet goed weet hoe hij zijn mening het beste naar voren kan brengen, zal eerder onzeker of juist Geïrriteerd worden. Wie niet heeft geleerd hoe hij zich moet beheersen, zal makkelijker het slachtoffer worden van zijn eigen impulsiviteit. We brengen het gedrag waardoor de lachten worden veroorzaakt en de omstandigheden waarin dat voorkomt samen in kaart. Vervolgens bedenken en oefenen we stapsgewijs ander, beter passend gedrag. Cognitieve gedragstherapie kan dus zowel iemands manier van denken en interpreteren beïnvloeden, als de manier van doen en laten. (www.vgct.nl)
Wanneer iemand last heeft van langdurige vaste patronen van voelen, denken en handelen, kan ook gebruik worden gemaakt van methoden uit cognitieve schemagerichte therapie. (www.schematherapie.nl)