Waarvoor kunt u terecht
U wordt door de huisarts verwezen naar de Generalistische Basis GGZ wanneer hij of zij vermoedt dat sprake is van een licht tot matig ernstige stoornis. Ook kan het zijn dat de POH-GGZ, de praktijkondersteuner GGZ van de huisarts, u adviseert een behandeling in te zetten bij de GZ-psycholoog in het centrum.
In het eerste gesprek bespreekt u met de psycholoog welke klachten of problemen er zijn en welke hulp u verwacht. De psycholoog stelt in één of twee gesprekken een diagnose – vaak op basis van één of meer vragenlijsten – en bespreekt met u welke hulp geboden kan worden. Afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten, wordt door de psycholoog een kort, middellang of intensief, of eventueel een chronisch zorgzwaartepakket ingezet.
In geval van onderstaande klachten/problematiek wordt meestal een diagnose gesteld die valt onder een zgn. ‘DSMIV-stoornis’ en in principe vergoed wordt door de zorgverzekering:
- angsten, paniekaanvallen, fobieën
- de gevolgen van nare ervaringen (trauma, post-traumatische stress klachten)
- de gevolgen van seksueel misbruik
- stemmingsklachten, depressie
- dwangmatig handelen of terugkerende negatieve gedachten
- eetproblemen
- onbegrepen lichamelijke klachten, pijn
- vastzittende reactiepatronen door persoonlijkheidsproblematiek
Wat er niet vergoed wordt
Uiteraard kunt u ook met tal van andere vragen, problemen en psychische klachten bij ons terecht. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid/ burnout, werk- en studieproblemen, werkloosheid, verwerkingsproblemen door ziekte of verlies, relatieproblemen, problemen met ouder worden, problemen rondom zwangerschap en kinderwens.
De behandeling van psychische problemen die niet onder de DSM 5 stoornissen vallen, wordt niet vergoed. Zo zijn aanpassingsstoornissen, werk- en relatieproblematiek uitgesloten van verzekerde GGZ-zorg. De behandeling hiervoor moet door de cliënt zelf betaald worden of valt soms onder een aanvullende verzekering. Ook kan de werkgever bereid zijn om aan de kosten bij te dragen.